Cihazın Kurulumu
Müşteri beklentilerini karşılamak ve en iyi performansı alabilmek için cihaz fiziksel kurulumunun en yüksek standartlarda tamamlanması gerekir. Sistem üzerinde yüksek kaliteli ve orjinal parçaların kullanılması önemlidir. Standart dışı bir parça veya yanlış seçilmiş bir donanım tüm sistemin performansını düşürebilir; örneğin düşük kaliteli koaksiyel kablo veya düşük kazançlı antenler. Özellikle dikkat edilmesi gereken noktaları sıralamak gerekirse;
- Anten Kablosu
- Anten Konumu
- Router Konumu
- Yıldırımdan Korunma
- Topraklama
Anten Kablosu
Anten kabloları mümkün olduğunca kısa tutulmalı ve uygun özelliklere sahip, yüksek kalitedeki koaksiyel kablolar tercih edilmelidir. Ağ kabloları ile çalışmak ve ağ kablolarını çalıştırmak, koaksiyel kablolara göre çok daha kolaydır. Bu nedenle router, antenlere mümkün olduğunca yakın yerleştirilmelidir. Ayrıca, uzun bir koaksiyel kablo kullanılırsa, antenden sağlanan kazanç, kablo geçişinde kaybedilecektir. Bir örnekle devam etmek gerekirse; 30 metrelik LMR400’e sahip 6dBi kazançlı bir anteninin uçtan uca geçişteki kaybı (1800MHz’de) yaklaşık 6.2dB kaybı olacaktır. Kullanılabilecek kablo çeşitleri şunlar olabilir:
- LMR: Yeni nesil RF koaksiyel kablolardır. Daha fazla esneklik, kurulum kolaylığı ve düşük maliyet avantajlarına sahiptir. Füze, uçak, gemi, uydu ve iletişim hatlarının anten bağlantılarında kullanılır.
- LMR 200: Dış mekana uygun esnek ve düşük kayıplı bir koaksiyel kablodur. 50 Ohm empedansa sahiptir ve kısa anten besleyici çalışmaları için oldukça uygundur. Ayrıca PIM oldukça düşüktür.
- LMR 240: Yine 50 Ohm empedanslı, dış mekana uygun ve düşük kayıplı bir koaksiyel kablodur. GPS, WLAN ve mobil antenler dahil olmak üzere çeşitli uygulamalar için tasarlanmıştır.
- LMR 400: 50 Ohm empedanslı esnek bir koaksiyel kablodur. Kablosuz iletişim sistemlerindeki jumper montajları ve kısa mesafeli anten bağlantı çalışmaları için kullanılır. Tekrar tekrar esneme gerektiren bir kabloya ihtiyacınız varsa, oldukça uygun bir seçenektir. LMR 400, RG-8 kabloların yerini alacak şekilde tasarlanmıştır.
- LMR 600: Yine dış mekan kullanımı için tasarlanmıştır. Bükme ve kullanım açısından hava dielektrikli ve sert kablolardan daha esnektir. Ayrıca aynı şekilde 50 Ohm empedansa sahiptir.
- LMR 900/1200/1700: Kolay konumlandırılabilen, esnek ve düşük kayıplı kablo gerektiren uygulamalar için tasarlanmış, orta mesafeli anten bağlantı çalışmalarına uygun kablolardır.
Anten Konumu
Antenin konumu performans açısından son derece önemlidir. Tedarik edilen antenlerin bir kutu-dolap içerisine monte edildiği çok sayıda örnek mevcuttur ve bu sabit uygulamalarda bir sorun yaratmayacaktır. Ancak hareketli araçlarda örneğin bir gemi limandayken ya da baz istasyonlarına yakın bir konumdayken çalışmasında sorun olmayacaktır. Ancak geminin denizde bir kaç km/mil ilerlemesi ile birlikte sinyal kalitesinde yüksek oranda bir düşüş olacaktır. 360 derece görüş açısı sağlanacak şekilde antenler olabildiğince yükseğe yerleştirilerek mesafe artırılabilir.
Kablo ve Anten Kurulumu Kontrol Listesi
Yapılması Gerekenler | Problem Kaynakları |
Kablolar – Splitter kullanmama – Kısa kablo geçişleri – Yüksek kaliteli kablo kullanımı – Minimum sayıda konnektör Anten – İyi anten yerleşimi (360 derece engelsiz) – İyi anten seçimi Topraklama – Doğru topraklama |
Kablolar – Pasif splitter kullanımı – Uzun kablo geçişleri – Düşük kaliteli kablolar – Çok fazla konnektör Anten – Hatalı anten yerleşimi (kör noktalar) – Hatalı anten seçimi Topraklama – Topraklama olmaması
|
Router Konumu
Peplink cihazının antenlerin yakınına yerleştirilmesi kısa kablo geçişleri nedeniyle daha iyi sinyal gücü ve kalitesi sağlar. Ancak bu, SIM kart değişimi veya diğer amaçlarla cihaza fiziksel erişimi zorlaştırabilir. Bu durumda SIM Injector, SIM kartların yerel ağdaki herhangi bir yerden cihaza uzaktan yerleştirilmesini sağlayarak, kullanıcılara esneklik kazandırabilir. HD4 MBX, HD1 Dome, HD2 Dome, HD2 Mini, UBR Rugged ve HD2 IP67 modelleri bu FusionSIM teknolojisini destekleyen cihazlardır.
Cihaz antenlerin yakınına yerleştirilirken dikkate alınması gereken diğer iki şey güç kaynağı girişi ve dış etkenlerden korunabilmesidir. Cihazın konulacağı yerde elektrikli cihazların bulunmaması ihtimali vardır, bu nedenle güç kaynağı imkanlarına ve cihazın izole ve korunaklı olarak konumlandırılmasına dikkat edilmelidir. Bazı Peplink ürünleri PoE üzerinden beslenebilir ve PoE desteklemesi bu iki konu için de bir çözüm getirebilir. Örneğin; BR1 IP55, BR1 IP67, HD2 IP67, HD1 Dome, HD2 Dome ve HD4 IP67 gibi modeller sahip oldukları IP koruma sınıfları ile dış etkenlerden etkilenmeden ve PoE destekleri ile güç girişi için yakın bölgede bir güç kaynağa ihtiyaç duyulmadan ağ üzerinden beslenebilirler.
Yıldırımdan Korunma
Yıldırım tehdidi bazı bölgelerde oldukça önemli olabilir ve özellikle deniz taşıtlarını olasılığı daha yüksektir. Örneğin katamaranlar yıldırım çarpmalarına çok daha duyarlıdır. Peplink ve anten kabloları arasında koruyucu kullanılması ve cihaz şasisinin uygun şekilde topraklanması ekipmanı risklerden koruyacaktır.
Topraklama
Doğru topraklama önceki bölümde bahsedilen yıldırım etkilerini hafifletmeye yardımcı olacaktır. Deniz araçlarında elektrik kaynağından toprak kullanımı yeterli olmayabilir. Cihaz, çelik bir teknede doğrudan tekne gövdesiyle topraklanmalıdır. Fiberglas teknelerde ise, topraklama için gövdede kullanılan metal bir plaka yeterli olabilir.