Bu makalede Ruijie ürünlerinde ortaya çıkabilecek yazılımsal sorunların nasıl aşılabileceği veya Ruijie ürünlerinde yazılım güncellemelerinin nasıl yapılabileceği konularına değineceğiz.
Donanımsal Gereçler
Yazılımsal Gereçler
TFTP Server yazılımı
Terminal bağlantı yazılımı
Alternatif donanım ya da yazılım kullanabilirsiniz.
Adımlar
1-Ruijie Switch in 1.portuna Bilgisayarınızın Ethernet portuna bağlayın.
Bilgisayarınıza statik ip adresi veriniz. Varsayılan olarak Ruijie switche 192.168.64.64 ; Bilgisayara 192.168.64.1 olarak tanımlar. Eğer bu değerleri değiştirmeden kullanmak isterseniz, bilgisayarınıza 192.168.64.1 değerlerini girebilirsiniz.
*Varsayılan Ip adresi modele göre değişkenlik gösterebilir. Fakat Bootloader menüde manual olarak tanımlayabilirsiniz.
2-Konsol kablosuna, usb seri port dönüştürücüyü bağlayın. Bu kabloyu Ruijie Switch Konsol portuna ve Bilgisayarınızın usb portuna bağlayın.
3-Linkten ürününüze özel yazılım dosyasını indiriniz. Ya da ürüne özel sayfadan Documentation sekmesinden de indirebilirsiniz.
İndirdiğiniz sıkıştırılmış dosyayı WinRAR ile çıkartınız ve .bin uzantılı dosyayı –dosya yolunu TFTP Server da belirtilen varsayılan yolu kullanmak için- Program Files klasörü altındaki Tftp64 klasörü altına taşıyınız. Ayrıca işlem kolaylığı adına, dosya adını değiştirebilirsiniz. Bu örnek için rgos.bin olarak değiştirildi.
4-TFTP yazılımını açınız.
Tercihlerinize göre .bin uzantılı dosyanın yolunu belirtiniz. Örnekte dosyayı varsayılan klasörün altına kopyaladık.
Ethernet kısmına tanımladığımız 192.168.64.1 ip adresini seçiyoruz.
5-Bilgisayarınızdan Aygıt Yöneticisi açınız. Kullanılan Com Port numarasını görüntüleyin. Eğer Com Port numarası gözükmez ise usb seri port dönüştürücü yazılımınızı yükleyiniz.
4-Putty Yazılımını açınız. Serial sekmesine tıklayınız. Putty yazılımı varsayılan ayarları ile Ruijie cihazlara terminal bağlantısı sağlayabilirsiniz (Örneğin speed 9600 gibi değerler**).Aygıt Yöneticinizde görüntülediğiniz Com Port değerini giriniz.
Ruijie Switche enerji veriniz. Ayrca Putty ‘de Open ‘a tıklayınız. Ruijie Switch açılış esansında Ctrl+C tuşları ile Bootloader menüyu açacağız.
Ruijie enerji verdiğinizde bu sekmede gerekli tuşlara basamadıysanız , Cihaz önyükleme işlemini vs. tamamlayıp açıldığında aşağıdaki gibi User Exec Mode gelir. Yeniden başlatmak için aşağıdaki komutları giriniz ve tekrar Bootloader menüsünü açmaya deneyiniz.
>enable
#reload
Y
Bootloader Menu
Opsiyon 1
Bootloader menüde 0 tuşlayınız.
Sonrasına 1 e tuşlayınız.
Upgrade kernel and roootfs by install package
2.adımda belirtilen gibi varsayılan ip adreslerini kullandıysanız Enter ‘a basınız. Değil ise TFTP client ve server ip adreslerini tanımlayınız. Ayrıca .bin uzantılı dosya adını yazınız.
Windows işletim sistemi kullanan bilgisayarlarda TFTP ile dosya aktarımı kapalıdır. Bunun için ya Windows firewall da özel olarak kural tanımlayabilirsiniz ya da bu işlem süresince windows firewall ‘u geçici devre dışı bırakabilirsiniz.
Dosya aktarımı başladı.
İşlem başarı ile sonlandı.
Opsiyon 2
Bootlader menüde Ctrl+Q ye tıklayınız ve aşağıdaki komut satırınız yazınız.
tftp 192.168.64.64 192.168.64.1 rgos.bin –main
Dosya aktarım işlemi başarı ile tamamlandığında cihaza yazılımı yüklemek için Y tuşu ile onaylayın
İşlem başarı ile sonlandı.
reload komutu ile yeniden başlatınız.
Cihaz tekrar açıldığında yazılım versiyonunu show version komutu ile aşağıdaki gibi görüntüleyebilirsiniz.