Küçük veya orta ölçekli işletmelerin sahip olduğu depo, lojistik merkezi ve benzeri yakın mesafede bulunan alanlarla iletişim kurabilmek için bu bölgelerde ayrı bir internet erişimi ve lokasyonlar arası bağlantı kurabilmek için de SD-WAN özellikli cihazlar gerektiği düşünülebilir.
Fakat kablosuz teknolojilerin gelişmesi sayesinde bu tür bağlantılar, değişik özelliklerde kablolar üzerinden olduğu gibi karşılıklı çalışabilen bir çift kablosuz cihaz ile de sağlanabilmektedir. Noktadan noktaya (point-to-point) bağlantı olarak bilinen bu teknolojiler, yakın mesafelerdeki lokasyonları haberleştirmek için giderek daha yaygın şekilde kullanılmaktadır.
Peki bu noktadan noktaya bağlantı neler getiriyor?
Bu topoloji ile iki nokta birbirine en basit şekilde bağlanabilir. Ortak bağlantının tüm bant genişliği, bu iki nokta arasındaki iletişim için ayrılmıştır. Noktadan noktaya bağlantılar, iki ucu bağlamak için gerçek uzunlukta tel veya kablo kullanabilir, ancak uydu bağlantıları veya mikrodalgalar gibi başka seçenekler de mümkündür.
Noktadan Noktaya Topolojinin Avantajları
- İletişim ortamının sağlayabildiği en yüksek hızın kullanılabilmesi
- Diğer topolojilere göre çok daha yüksek hız
- Basit altyapı
- Düşük gecikme
- Kolay kullanım bakım
- Kolay montaj ve yer değişikliği
Noktadan Noktaya Topolojinin Dezavantajları
- Sadece yakın veya iletişim cihazlarının sağladığı mesafede kullanılabilme
- Bağlantının kopması durumunda eğer yedek hat yoksa tüm erişimin kesilmesi
Noktadan noktaya iletişim genellikle star topoloji ile sağlandığından eğer uzak lokasyonlarda statik IP adresleme veya lokal DHCP ile IP iletişimin ayakta kalabileceği şekilde bir yapı kurulursa kopan uzak lokasyon ağındaki iç veri akışı devam edebilir.
Lokasyonlarda SD-WAN destekli router cihazları kullanıldığı durumlarda kablosuz bağlantılar öncelikli hat olarak belirlenip yedek olacak hatlar da ikincil portlara bağlanırsa bağlantı kopması durumunda internet sağlayıcısı tarafından sağlanan yedek bağlantılar üzerinden tünel kurulup, iletişim sürekliliğinin %100 seviyesine yaklaştığı ağ topolojileri kolaylıkla elde edilebilir.