Denizcilik Sektörü Peplink Sertifikalı Mühendisler için (mCPE) Uygulama Kılavuzu

 

Denizcilik Sektörü Peplink Sertifikalı Mühendisler için (mCPE) Uygulama Kılavuzu

 

Bu kılavuzun amacı, Peplink donanım ve yazılım opsyionlarından en iyi şekilde yararlanmak için iş ortaklarımızın Peplink ekipmanlarını denizcilik sektörüne özgü seçimine, kurulmasına ve çalıştırılmasına yardımcı olmaktır. Üç ana başlığımız var:

 

  1. Cihaz Seçimi – Bu bölüm, zorlu deniz ortamında Peplink cihazından en iyi şekilde nasıl yararlanabileceğiniz hakkında bilgi verecektir.
  2. Cihazın Kurulması – Router ve anten yerleşimi, kablo türleri ve uzunlukları, kapsama alanı için Kablosuz Erişim Noktası konumları (örneğin, karbon fiberden yapılmış gemilerin çok fazla Erişim Noktasına ihtiyacı vardır, fiberglas yatların daha az ihtiyacı vardır) gibi konuları içerir.
  3. Cihazı Optimize Etme – Bu bölüm SpeedFusion, SpeedFusion Cloud (TotalFusion) ve SIMCloud gibi hizmetleri ve bunların deniz alanına nasıl entegre edileceğini kapsayarak, müşteri talebine istinaden en uygun senaryo seçimini anlatır.

 

Cihaz Seçimi

 

Denizcilik sektörü için kullanılan cihazı seçmek karmaşık bir süreçtir ve her kurulum farklı zorlukları beraberinde getirir. Kurulumda en iyi ekipmanı seçmek için şu maddeleri göz önünde bulundurmalısınız;

  • Müşterilerin ihtiyaç ve beklentileri
  • Kullanılabilir alan
  • Bütçe
  • Cihaz Kapasitesi
  • Devam eden işletme maliyetleri

 

Müşteri Beklentilerini Karşılama

 

Farklı müşterilerin birbirinden çok farklı gereksinimleri ve beklentileri olacaktır. Bazı müşteriler, ucuz hücresel planlar aracılığıyla sadece temel internet bağlantısı isterler ve bu talebe istinaden MAX BR1, Transit DUO, UBR Rugged veya HD2 Dome öncelikli önerimiz olacaktır. Daha talepkar müşteriler için MBX HD2, HD4 ve hatta HD6 gibi daha güçlü bir cihaz gerekecektir. Mevcut tüm sistemler içerisinde en iyi sistemi isten müşteriler için ise EPX’e ihtiyaç duyulacaktır. Geminin büyüklüğü ile gereken model arasındaki ilişkiyi gösteren sabit bir kural yoktur, ancak lüks yatçılık endüstrisi için bir kılavuz olarak aşağıdakileri ürünler önerilebilir;

  • 40m’ye kadar BR1 Serileri veya Transit Duo
  • 30m – 50m arası MBX HD2 veya HD4
  • 45m – 90m arası MBX HD4 veya HD6
  • 80m ve fazlası EPX

En önemli hususlardan biri, müşterinin sistemden beklentisini net olarak alabilmektir. Evde sahip oldukları gibi bir bağlantı istiyorlarsa, çoğu zaman bir BR1 veya Transit DUO yeterli olmayabilir.

 

Kullanılabilir Alan

 

Gemideki alan, yüksek kalitede bir çözümün elde edilmesini ciddi şekilde etkileyebilir. Her geminin farklı kurulum gereksinimleri olacaktır. Bazı gemiler, direğin yakınında ekipman konumlandırılması için çok uygun olan klimalı ve korunaklı bir alana sahipken, bazı gemilerde ise bu tip alanlar çok sınırlı ya da mevcut değildir. Bu tip alanlar sebebiyle de, router ve antenleri ideal olandan daha uzağa kurmak gerekebilir.

 

Bütçe

 

Genellikle, müşterinin bir çözüm için ne kadar harcamak istediği hakkında bir fikri veya bütçesi vardır ve kullanılan ekipmanı seçerken bu dikkate alınmalıdır. Bir müşteriye birden çok çözüm sunmak, müşterinin gereksinimlerini karşılayan bir çözüm seçmesine yardımcı olabilir.

 

Cihaz Kapasitesi

 

Peplink, her durum için bir çözüm içeren geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Verimlilik ve kullanılabilir WAN’lar, hangi modeli seçtiğinizi belirleyecek ana özelliklerdir, ancak IP koruma sınıfları, Wi-Fi özellikleri, SpeedFusion hızı, FusionSIM uyumluluğu ve boyutu gibi diğer faktörler de kararınızı etkileyecektir.

 

Devam Eden İşletme Maliyetleri

 

Geminin konumu, internet bağlantısı kullanılabilirliği, uzaktan destek ve izleme, SpeedFusion, garanti ve abonelikler gibi çözümün işletim maliyetlerini etkileyecek bir çok faktör vardır. Bu faktörler ilk kurulum itibarıyla birlikte mutlaka hesaba katılmalıdır.

 

Cihazın Kurulumu

 

Müşteri beklentilerini karşılamak ve en iyi performansı alabilmek için kurulumun en yüksek standartlarda tamamlanması gerekir. Sistem üzerinde yüksek kaliteli ve orjinal parçaların kullanılması önemlidir. Standart dışı bir parça veya yanlış seçilmiş bir donanım tüm sistemin performansını düşürebilir; örneğin düşük kaliteli koaksiyel kablo veya düşük kazançlı antenler.

  • Anten Kablosu
  • Router Konumu
  • Yıldırımdan Korunma
  • Topraklama
  • Anten Konumu

 

Anten Kablosu

 

Anten kabloları mümkün olduğunca kısa tutulmalı ve uygun özelliklere sahip, yüksek kalitedeki koaksiyel kablolar tercih edilmelidir. Ağ kabloları ile çalışmak ve ağ kablolarını çalıştırmak, koaksiyel kablolara göre çok daha kolaydır. Bu nedenle router, antenlere mümkün olduğunca yakın yerleştirilmelidir. Ayrıca, uzun bir koaksiyel kablo kullanılırsa, antenden sağlanan kazanç, kablo geçişinde kaybedilecektir. Bir örnekle devam etmek gerekirse; 30 metrelik LMR400’e sahip 6dBi kazançlı bir anteninin uçtan uca geçişteki kaybı (1800MHz’de) yaklaşık 6.2dB kaybı olacaktır.

 

  • LMR​2 yeni nesil RF koaksiyel kablolardır. Daha fazla esneklik, kurulum kolaylığı ve düşük maliyet avantajlarına sahiptir. Füze, uçak, gemi, uydu ve iletişim hatlarının anten balantılarında kullanılır.
  • LMR 200, dış mekan ayarlı esnek ve düşük kayıplı bir koaksiyeldir. 50 Ohm dirence sahiptir ve kısa anten besleyici çalışmaları için oldukça uygundur. Ayrıca PIM oldukça düşüktür.
  • LMR 240 da yine 50 Ohm dirençli, dış mekan ayarlı esnek ve düşük kayıplı bir GPS, WLAN ve Mobil Antenler dâhil olmak üzere çeşitli uygulamalar için kısa besleyici çalışmalar için tasarlanmıştır.
  • LMR 400, 50 Ohm dirençli esnek bir koaksiyeldir. Kablosuz iletişim sistemlerindeki jumper montajları ve kısa anten besleyici çalışmaları için kullanılır. Tekrar tekrar esneme gerektiren bir kabloya ihtiyacınız varsa, oldukça uygun bir seçenektir. LMR 400, RG-8 kablolarının yerini alacak şekilde tasarlanmıştır.
  • LMR 600 “Half-Inch” de yine dış mekan kullanımı için tasarlanmıştır. Bükme ve kullanım açısından hava dielektrik ve sert kablolardan daha esnektir. Ayrıca aynı şekilde 50 Ohm dirence sahiptir.
  • LMR 900/1200/1700, kolay konumlandırılabilen, esnek ve düşük kayıplı kablo gerektiren uygulamalar için tasarlanmış, orta anten besleyici çalışmalarına uygun kablolardır.

 

1 ​Koaksiyel Kablo Zayıflatma ve Güç İşleme Hesaplayıcısı ile hesaplanabilir.

2 ​Koaksiyel Kabloları Anlama – Tam Kılavuz ile daha fazla bilgi edinin

 

Router Konumu

 

Router’ın antenlerin yakınına yerleştirilmesi, kısa kablo geçişleri nedeniyle, daha iyi sinyal gücü ve kalitesi sağlar. Ancak bu, SIM kartları değiştirmek için Router’a erişimde bir sorun oluşturabilir. Bu durumda SIM Injector, SIM’lerin yerel ağdaki herhangi bir yerden Router’a uzaktan yerleştirilmesini sağlayarak, kullanıcılara esneklik kazandırır.  HD4 MBX, HD1 Dome, HD2 Dome, HD2 Mini, UBR Rugged ve HD2 IP67 modelleri, FusionSIM’i destekleyen ve Denizcilik Sektörüne uygun olan cihazlardır.

Router’ı antenlerin yakınına yerleştirirken dikkate alınması gereken iki şey güç kaynağı girişi ve dış etkenlerden korunabilmesidir. Router’ı antenlere yakın bir yere kuruyorsanız, geçmişte orada çalışan elektrikli cihazların bulunmaması ihtimali vardır, bu nedenle güç kaynaklarına ve cihazın izole ve korunaklı olarak konumlandırılmasına dikkat edilmelidir. Bazı Peplink ürünleri PoE beslenebilir ve PoE desteklemesi bu iki konu için de sizlere çözüm olabilir. Örneğin; BR1 IP55, BR1 IP67, HD2 IP67, HD1 Dome, HD2 Dome ve HD4 IP67 gibi modeller sahip oldukları IP koruma sınıfları ile dış etkenlerden etkilenmeyecek ve PoE destekleri ile güç girişi için yakın bölgede bir güç kaynağa ihtiyaç duyulmadan ağ üzerinden beslenebilirler.

 

Yıldırımdan Korunma

 

Yıldırım tehdidi bazı bölgelerde oldukça yaygındır ve belirli gemileri etkileme olasılığı daha yüksektir. Örneğin katamaranlar yıldırım çarpmalarına bir monohull a göre çok daha duyarlıdır. Router ve anten kabloları arasında paratoner kullanılması ve router şasisinin uygun şekilde topraklanması ekipmanı daha fazla koruyacaktır.

 

Daha fazla bilgi edin

Avustralya’da denizcilik endüstrisi de dâhil olmak üzere yıldırım/aşırı gerilimden korunma ile ilgili bazı okuma kaynaklarına ulaşabilirsiniz.

 

Kısa bir not:

  • Tekneler yıldırım için müthiş bir kanal oluşturur, bu nedenle cihaza koruma koymak önemlidir.
  • Metal gövdeli bir tekne ile gövde topraklanabilir.

 

Fiberglas tekneler için, teknenin dışında ve mümkün olduğunca su hattının altına takılmış uygun bir pirinç levha ile topraklamak gerekebilir.

 

Topraklama

Doğru topraklama iki fayda sağlayacaktır. Birincisi, önceki bölümde bahsedilen yıldırım etkilerini hafifletmeye yardımcı olmak ve ikinci olarak da sinyal gücünü arttırmaktır. Elektrik kaynağından toprak kullanımı yeterli olmayabilir.  Cihaz, çelik bir teknede doğrudan tekne gövdesiyle topraklanmalıdır.  Fiberglas teknelerde ise, topraklama için gövdede kullanılan metal bir plaka ile uygun olacaktır.

 

Anten Konumu

Antenin konumu performans açısından son derece önemlidir. Tedarik edilen antenlerin bir kutu-dolap içerisine monte edilmiş bir çok örnek var ve bu durum gemi limandayken ya da baz istasyonlarına yakın bir konumdayken çalışmasında sorun olmayacaktır. Ancak geminin denizde bir kaç km/mil ilerlemesi ile birlikte sinyal kalitesinde yüksek oranda bir düşüş olacaktır.

360º görüş açısı sağlayacak şekilde antenlerinizi olabildiğince yükseğe yerleştirerek ise, bu mesafeyi 50km / 31mil ve ötesine kadar uzatabilirsiniz (konuma ve yerel ağlara bağlı olarak).

 

Kablo ve Anten Kurulumu Kontrol Listesi

 

Kablo ve Anten Kurulumu Kontrol Listesi

 

Cihazı optimize etme

Cihazın gemideki ilk konfigürasyonu ile çözümü göreceli olarak tamamlamış oluyoruz. Tüm gemide, kullanıcıların en yüksek performansı alabilmeleri bizler adına oldukça önemli. Bunu sağlayabilmek için Peplink tarafından özel geliştrilen uygulamalar kullanılabilir;

  • SpeedFusion
  • FusionSIM Cloud
  • InControl2
  • Bildirimler

 

SpeedFusion

 

Peplink’e özgü SpeedFusion, birden fazla hattı güvenilir ve hızlı tek bir hatmışçasına kullanabileceğiniz, Bonding (Hat Birleştirme) çözümüdür. Hücresel bağlantılar, özellikle gemi denizdeyken ya da farklı baz istasyonları arasında geçiş yaparken kesinti yaşatabilir. SpeedFusion ile birden fazla ve farklı farklı servis sağlayıcıya ait kullanılan hatları kullanarak oluşturulan Speedfusion, güvenliği ve hızı en üst düzeye taşıyacaktır.

SpeedFusion ve En İyi Uygulamalar Tanıtım Belgesi’nden daha fazla bilgi edinin:

http://download.peplink.com/resources/whitepaper-speedfusion-and-best-practices-2019.pdf

 

SIM Injector

SIMBank olarak da adlandırılan SIMInjector, SIM kartların, yerel ağ içindeki uzak bir konumdan uyumlu bir Router’a yerleştirilmesini sağlar. Yani Router’ın direğe, antenlerin yanına konumlandırılması sonrasında, teknede başka bir yerde Router’ın LAN’ına takılmış SIMInjector üzerinden SIM kartların oldukça kolay ve güvenli bir şekilde değiştirilmesini, takılıp-çıkarılmasını sağlar. SIM Injector ile güvenlik ekipmanı, çalışma izni gerektiren ulaşılması zor  bir alana monte edildiği senaryolarda büyük kolaylık sağlar. Ayrıca 8 adetlik SIM yuvası ile SIM Injectore takılı SIM kartların istenilen zamanda değişimi kolaylıkla yapılabilir. Ayrıca farklı ülke operatörlerine ait SIM kartları takarak, geminin geçiş yaptığı ülke SIM’ine geçişte gerçek bir esneklik sağlayacaktır . SIM Injector ayrıca PoE portları ile PoE destekli cihazları enerji kaynağı gerektirmeksizin data portlarından PoE olarak besler, örneğin HD Dome ve HD2 IP67.

 

FusionSIM Cloud

FusionSIM Cloud, SIM kartların oluşturulan coğrafi sınırlar ve veri kullanımı gibi önceden ayarlanmış tetikleyiciler kullanılarak Router’lara uzaktan yerleştirilmesine olanak tanır. Bu bir e-SIM teknolojisi değildir, fiziksel bir SIM kart gerektirir ve dünyanın herhangi bir yerinde bulunan bir SIMBank’ta bulunabilir. Router, ilk olarak FusionSIM Cloud’a bağlanmak ve uzak SIM’leri edinmek için internet bağlantısına ihtiyaç duyar. Bu ilk bağlantı, Router’daki bir SIM kart veya WAN, Uydu, WiMAX gibi başka bir bağlantı kullanılarak yapılabilir. Router, yeniden başlatma sırasında veya internet bağlantısının kesilmesi durumunda FusionSIM ile yerleştirilen SIM leri saklamaz. (İnternet bağlantısı olduğu sürece FusionSIM çalışmaya devam eder)

 

FusionSIM Cloud

 

FusionSIM’in en büyük avantajlarından biri, sürekli olarak farklı ülkelerde seyahat eden bir gemide SIM’leri fiziksel olarak gemiye teslim etmek zorunda kalmadan yerel SIM Kartları kullanma özelliğidir. Bu SIM kartları bir gemide belirli bir süre kullanılabilir ve artık gerekli olmadıklarında (bir coğrafi bölgeden çıkma veya belirli bir SIM veya veri paketi için veri sınırını aşma nedeniyle) FusionSIM Cloud’a geri gönderilir ve başka bir FusionSIM özellikli cihaz için kullanıma hazır olarak bekler. FusionSIM, SIM kartların farklı bir cihazda hemen ve daha da önemlisi otomatik olarak yeniden kullanılmasını sağlar.

 

SIMInjector ve FusionSIM Cloud Uyumluluğu 

 

SIMInjector ve FusionSIM Cloud Uyumluluğu 

 

SIM Injector ve FusionSIM ile uyumlu modeller şunlardır:

  • HD2 Mini (Yeni Hardware Versiyonu)
  • HD2 IP67 (HW4+)
  • HD2 Dome
  • SFE
  • SFE CAM
  • FlexModule (Yeni Hardware Versiyonu)
  • HD2 MBX / HD4 MBX / MBX Pro
  • UBR LTE
  • UBR Rugged

 

InControl2

InControl2, Peplink’in merkezi olarak destek verebilmenizi ve cihazlarınızı izleyebilmenizi sağlayabilen müthiş çözümdür. InControl2’nin temel özellikleri uzaktan izleme, erişim ve toplu konfigürasyon yapabilmesidir.

Uzaktan izleme, birden fazla cihazın merkezi bir konumdan izlenmesini sağlar. İzlenebilecek bazı önemli unsurlar; cihaz çevrimiçi/çevrimdışı durumu ve geçmişi, WAN çevrimiçi/çevrimdışı durumu ve geçmişi, veri kullanımı, SpeedFusion durumu, Olay günlükleri, hücresel sinyal geçmişi ve bağlı müşteriler. Ayrıca GPS destekli modelleri harita üzerinden takip edebilir ve geçmişe dönük konum bilgilerini görüntüleyebilirsiniz.

Uzaktan erişim, basit ama güvenli bir sistem kullanarak sanki gemide ve cihaza LAN üzerinden bağlıymışçasına çalışma yapmanızı sağlar. Gemiyi ziyaret etme olasılığı büyük ölçüde azaldığından, yapılandırma değişikliklerini ve sorun gidermeyi çok basit, güvenli ve verimli hale getirir.

Birden fazla cihaz için yapılandırma basit ve verimli bir şekilde uygulanabilir ve değiştirilebilir. Güvenlik duvarı kuralları, internet bağlantısı hat dağılımları, VLAN’lar, SpeedFusion bağlantıları, sabit portallar ve wifi yapılandırmaları InControl2’den yönetilebilen özelliklerden bazılarıdır.

 

Bildirimler

Bildirimler, önceden ayarlanan koşullar karşılandığında gerçek zamanlı uyarılara izin verir. Bunun örnekleri WAN ve SpeedFusion bağlantı izlemedir. Belirli bir süre bir WAN veya SpeedFusion bağlantısı çevrimdışıysa bildirimlerin gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Bu, müşterinin cihazının etkin bir şekilde izlenmesini sağlar. Üçüncü taraf entegrasyonları, API’lar kullanılarak InControl2 ile veya doğrudan cihazlarla ve ayrıca SNMP ile gerçekleştirilebilir.

 

Senaryo çalışmaları 

 

Denizcilik Peplink Senaryo çalışmaları

Denizcilik Peplink Senaryo çalışmaları Tablo

 

Senaryo B: Motor Yat (55 metre) 

 

Denizcilik Peplink Senaryo B çalışmaları

Denizcilik Peplink Senaryo B çalışmaları TABLO

 

Senaryo C: Motor Yat (95 metre)

 

Denizcilik Peplink Senaryo C çalışmaları

Denizcilik Peplink Senaryo C çalışmaları Tablo

 

Senaryo D: Küçük Tekneler (<30 metre)

 

Denizcilik Peplink Senaryo D çalışmaları

Denizcilik Peplink Senaryo D çalışmaları Tablo