Linux: Düşündüğün Kadar Güvenli Mi?

 

İşletmelerin siber tehditler ile karşı karşıya geldiklerinde ortaya attığı ortak bir soru “En güvenli işletim sistemi hangisidir?”. Bu sorunun cevabı için pek fazla bir seçenek bulunmuyor. Çünkü sadece birkaç temel işletim sistemi (OS) var, bu yüzden işletmeler için seçenekler kısıtlı. Üç büyük işletim sistemi de güvenli olmak zorunda. İşletim sistemleri arasında en yaygın OS’lar şunlardır:

  • Microsoft Windows, üçü arasında en popüler işletim sistemi aynı zamanda en fazla güvenlik açığı olanı.
  • MacOS, Apple sistemlerini destekleyen Unix tabanlı işletim sistemi
  • Tüm Linux dağıtımlarını kapsayan Linux İşletim Sistemi

 

NetMarketShare’den alınan istatistiklere göre, tüm bilgisayarların yüzde 88’i Windows’da çalışıyor. Bu işletim sisteminin yaygın kullanımı, 2017’de WannaCry ve NotPetya saldırılarında görüldüğü gibi kötü amaçlı yazılımlar için kolay bir hedef haline getiriyor. Ve popüler düşüncenin aksine MacOS’un da saldırılara karşı bağışıklığı yoktur ve saldırılar yükseliştedir. Linux  MacOS ve Windows’tan farklı olarak açık kaynak kodlu geliştirilir. Geliştiren ve kodları gözden geçiren küresel kullanıcı topluluğuna sahip olduğu için herhangi bir hata yada arka kapının bulunmadığından Linux için daha emin olabiliyoruz.

Linux şu anda sektördeki en güvenli işletim sistemlerinden biridir. Bu nedenle birçok sunucu geleneksel Windows işletim sistemi yerine Linux işletim sistemi ile tercih edilmektedir. Wired‘e göre dünya çapındaki web sunucularının yaklaşık yüzde 67’si Linux’ta koşuyor. Linux güvenliğini ihlal etmek kolay değildir. Ancak root erişimi olan sistemlerde yüklü uygulamalar dahil olmak üzere kötü amaçlı yazılım saldırılarına karşı hala hassastır. Linux işletim sistemi kullanan işletmelerin Linux yamasının önemini anlamaları gerekir.

 

Bu Linux açıkları nasıl ele alınmaktadır?

Linux yamaları düzeltmeleri, hataları ve güvenlik açıklarını gidermek için düzenli aralıklarla yayınlanır. Örneğin, Red Hat Enterprise Linux (RHEL) bu yıl 400 ün üzerinde güvenlik yaması yayınladı.

 

Linux güvenliği için bir yama çözümü

OS satıcılarından güncelleme sürümlerini el ile denetlemek ve bunları uygulamak zahmetli bir iştir. Gerçek sorun kuruluşların ağlarına bağlı birden çok uç nokta da sistemlere sahip olmaları durumunda ortaya çıkar. BT yöneticilerinin ihtiyaç duyduğu çok yönlü ve geniş desteklenen yazılım uygulama deposuna sahip olan iyi bir Linux yama yönetimi çözümüdür. Bu sayede Linux güvenliği söz konusu olduğunda işletmeler rahat olabilirler.

 

Bu konuda Desktop Central Nasıl Yardımcı Olabilir?

Desktop Central yamalar üzerinde tam kontrol sağlayan çok yönlü bir üründür. Desktop Central ile yöneticiler belirli bir grup makine için yamaları dağıtabilir, geri alabilir yada reddedebilir.

Desktop Central’ı öne çıkaran özelliklerden bazıları şunlardır:

  • Linux yanı sıra Windows ve MacOS için otomatik yama dağıtımı.
  • Dağıtım hatalarını ve sorunlarını önlemek için yama testi ve onay süreci
  • Yama dağıtımı için oluşturulabilicek zamanlama politikaları.
  • Özelleştirilmiş raporların yanı sıra yamalar, sistemler ve konfigürasyonlar için önceden tanımlanmış raporlar

Mevcut istatistikler Linux kullanıcılarının yaklaşık %75’inin sistemlerinde Linux’un büyük dağıtımları olan Ubuntu, Debian, Red Hat veya CentOS’u kullandıklarını gösteriyor. Piyasadaki çoğu yama yönetimi çözümü bu Linux dağıtımlarını desteklemiyor. Desktop Central, Windows ve MacOS’a ek olarak bu büyük Linux dağıtımlarını desteklemektedir.

 

ManageEngine Demo talepleriniz için lütfen tıklayınız.