LTE HELIUM LIGHT HOTSPOT

Helium, hücresel ağlar arasında, dünya çapında en hızlı büyüyen “İnsan Ağı”dır. 500.000 etkin noktada konuşlandırılırken, günlük olarak 1.000’den fazla ek etkin nokta ile sürekli büyüme potansiyeline sahip, gerçekten bir ilk olan, küresel bir IoT platformu haline gelmiştir. CloudGate, Helium endüstrisi ve LoRaWan uzmanlığı ile alanının en iyi kablosuz kapsama alanını sunar.

 Ön siparişler başlamıştır!

Aşağıdaki formu doldurarak ön siparişinizi verebilirsiniz.

  • Dünya çapında, programlanabilir; LTE Cat 4
  • TDD dahil 20 LTE bandı (EMEA, Amerika, Asya) bantlar (Çin)
  • LoRa birden fazla bölge 868 MHz ve 9xx MHz
  • Sağlamlaştırılmış tasarım
  • Harici anten konektörü
  • Üstün kablosuz kapsama alan

Helium coin (HNT) madenciliği

Nesnelerin İnterneti (IoT) kavramını her geçen gün daha çok duyuyoruz. Bu kavram dahilinde sadece bilgisayar, akıllı telefon, tablet, TV gibi elektronik ürünler değil; evimizde, iş yerimizde kullandığımız veya sokakta gördüğümüz her şey ağa bağlı hâle geliyor. Böylelikle her nesnenin verilerine uzaktan erişmek, onları kontrol etmek mümkün oluyor. Ev ve iş yerlerinden daha geniş ölçekteki yerler için Nesnelerin İnterneti uygulamalarını sağlayan ağları yavaş yavaş görüyoruz. Bunlar LoRaWAN olarak adlandırılan, düşük menzilli geniş alan ağı teknolojisine dayanıyor. Bu dosya yazısının konusu olan Helium da, işin özünde LoRaWAN türünden bir ağ ve o tür ağları da destekliyor. Ancak o tür ağlardan farklı olarak merkezi bir yönetim ve kontrol birimi yok. Üstelik sadece Nesnelerin İnterneti aygıtlarının birbirine ve ağa bağlanmasını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda ağın oluşumuna katkı bulunan noktaların bu işten kazanç sağlamasını da mümkün kılıyor.

Helium (Helyum) nedir?

Helium (Helyum), LoRaWAN özellikli IoT cihazları için genel, uzun menzilli kablosuz kapsama alanı oluşturan küresel, dağıtılmış bir Hotspot ağı olarak tanımlanıyor. Bu ağ The People’s Network olarak da adlandırılıyor. Hotspot’lar, yani Bağlantı Noktaları, Helium blok zincirinin yerel kripto para birimi olan HNT üretir ve bedeli HNT ile ödenir. Helium blok zinciri ise tamamen fiziksel, merkezi olmayan kablosuz ağların oluşturulmasını teşvik etmek için oluşturulmuş yeni, açık kaynaklı, halka açık bir blok zinciri olarak tanımlanıyor. Helium’un belirttiğine göre, bugün, Helium blok zinciri ve on binlerce Hotspot, dünyanın bu en büyük LoRaWAN ağına erişim sağlıyor.

Helium Hotspot Nedir? Bağlantıyı Nasıl Gerçekleştirir?

Helium firmasının  geliştirdiği Helium Hotspot cihazlarının uzun menzilli ağ sistemi olarak kullanımı amaçlanmıştır. Yani herhangi bir operatör, mobil bağlantı, bir baz istasyonu gibi etkenlere ihtiyaç duymadan, hücresel bağlantı gerektirmeden çok uzaktaki cihazlara erişme imkanı sunmaktadır. Bu sözü geçen mesafeler öyle ki kilometrelerce uzak mesafeleri kapsamaktadır. Option markalı hotspot cihazlar ile Türkiye içerisinde açık alanda 30km üzerindeki mesafelerde iletişim sağlamıştır.

 

Helium blok zinciri üzerindeki tüm bileşenlerin iletişiminin sağlanabilmesi için bir adet Raspberry Pi mini bilgisayarı barındırmaktadır. Bu bilgisayarın yanında LongFi protokolünü kullanabilmek için gerekli modül ve helium devre kartı yer almaktadır.

Peki Helium Hotspot Bu Bağlantıyı Nasıl Yapıyor?

Option Cloudgate Helium hotspot içinde bulunan LongFi protokolü ile bu bağlantıyı sağlamaktadır. LongFi protokolü yani diğer adıyla lora protokolü, spread spectrum türü bir sinyal modülasyon şemasıdır.  LongFi protokolü uzun mesafelere düşük hızlarda daha düşük güç tüketimi ile kablosuz iletişim kurmayı sağlayan bir protokoldür. Bu protokolün patenti Semtech firmasına aittir.

 

Yukarıda anlatılan protokole göre Eşten Eşe(P2P) bağlantı teknolojisi gibi birden fazla cihazın birbiri ile birleşmesi, kilometrelerce mesafeye erişim ile kullanıcı sayısı ne kadar fazla olursa kapsama alanı da o kadar fazla olacaktır.

 

Ayrıca Helium Ağı kullanıcılar ve IoT ağları içinde veri paketlerini taşımada yönlendiricileri içerisinde barındırmaktadır.  Bu yönlendiriciler, bağlı tüm cihazların helium ağı üzerinde yetki durumlarını sağlama, bu cihazlardan verileri internete taşıma, oluşturulan güncellemeler ve mesajları bağlı cihazlara iletme, iletilen verilerin kontrolünü sağlama gibi görevleri üstlenirler.

LoRaWAN ile IoT

Cloudgate gateway serisi ile LoRaWAN radio teknolojisini kullanarak kendi özel LoRa ağınızı yaratabilirsiniz.

Cloudgate LoRaWAN ağ geçidinin amacı, tüm LoRaWAN göndericilerden ( sensörler ) gelen verileri tek noktada toplamak ve verileri bir Remote Server’a bir control odası sistemine veya bir Modbus/BACnet control ünitesine aktarmaktır.

Cloudgate, endüstriyel sınıf bir konsantrasyon merkezi gibi çalışan bir ağ geçici çözümüdür. DIN-rail montajı destekler, geniş sıcaklık aralığında (+ 70 ° C) ve zorlu ortamlarda çalışabilir.

 

  • Tek bir Ağ geçidi 1000 Lora sensörünü yönetebilir.
  • Web tarayıcınız üzerinden ayarları yapabilirsiniz.
  • SDK veya “Luvitred” ( IBM Node-red’in dedike versiyonu ) aracılığıyla programlama ortamı sunar.
  • 25’ten fazla bağlantı tipini destekler ( Seri, KNX, I/O’lar, Zigbee, Mbus, Monnit, Ethernet POE, vb.)
  • LoRaWAN Ağ Geçidi veriyi EthernetWAN, 4G / LTE üzerinden aktarabilir.

Tek Ağ Geçitli LoRaWAN Ağı

 

Aşağıdaki topolojide, Lora sensörlerden, kablosuz LoRaWAN iletişimi ile sensör verileri alınır ve Cloudgate ağ geçidi üzerinde işlenir ve istenirse veriler buluta veya uygulama sunucularına MQTT, REST vb protokoller ile aktarılabilir.

CloudGate üzerinde Luvitred ile programlama yapmak, veri saklamak mümkündür.

lorawan_2_image

Çoklu Ağ Geçitli LoRaWAN Ağı

 

LoRA ağınızı genişletmek için, CloudGate ünitelerinden biri LoRaWAN ağ geçidi ve başka bir cloudgate ise LoRaWAN sunucusu olarak yapılandırılabilir. LoRaWAN ağının erişim alanını artırmak için daha fazla CloudGate cihazı birlikte çalışabilir.

lorawan_3_image

Bulut Servislerine Erişim

 

Cloudgate, aynı zamanda saf bir “LoRaWAN paket ileticisi” olarak yapılandırılarak, sensörleri üçüncü parti bir LoRaWAN sunucusuna (Cumulocity, Actility, LorIoT vs) bağlayabilir.

lorawan_4_image