Mobil olarak kullanılan LTE Router cihazlarının hareketli olduğu durumlarda bulunduğu lokasyonu bilmek çok kritik hale gelebilir veya bir tır, bir gemi veya benzer bir araç üzerinde bu bilgiyi kullanmaya ihtiyaç doğabilir. Bu durumda GPS destekli cihazlar üzerinden bu bilgi alınabilir.
Bilindiği üzere GPS teknolojisi, dünya yörüngesinde bulunan uydulardan faydalanılarak konum bilgisini elde etmeyi sağlayan bir teknolojidir. Cihazların içinde bulunan GPS modülü, bu uydulardan gelen sinyalleri alır, her uydudan gelen sinyalin varış süresinin hesaplanması ile o GPS cihazının yeryüzünde bulunduğu konum hassas bir şekilde hesaplanabilir. Normalde 3 boyutlu dünyamızda konum belirleme için 3 uydudan gelen sinyaller yeterlidir ama saat hatalarını ortadan kaldırmak için en az 4 uydu sinyali kullanılır.
Peplink cihazlarında GPS üzerinden konum bilgisi alabilmek için cihazların kutusundaki GPS anteninin takılması ve bu antenin uygun bir noktaya konumlandırılması yeterlidir, daha sonra InControl uygulaması üzerinden bu bilgilere erişilebilir.
InControl 2 Üzerinde Harita ve Cihaz Görünümü
Fakat eğer cihazda GPS anten desteği yoksa, GPS anteni kullanılamıyorsa veya cihazdan GPS verisi alınamıyorsa; LTE hücresel data bağlantısı üzerinden cihaz konumunu elde edebilmek için “Google Maps GeoLocation API” ya da “UnwiredLabs OpenCellid” gibi servisler kullanılabilir.
Bu makalede Peplink InControl bulut tabanlı yönetim sistemi üzerinden bu işlemin nasıl yapılabileceği üzerinde durulacaktır.
Bunun için öncelikle Peplink cihazının Peplink Cloud yönetim platformuna (InControl) seri numarası ile eklenmesi gerekmektedir.
InControl “Setting” menüsünden “Add Device” seçeneği tercih edilerek cihaz ekleme aracı açılır.
Cihazlar InControl’e eklendikten sonra online konum servislerinin InControl üzerindeki yapılandırılmasına geçilmelidir.
Bir sonraki adımda “Organization Settings –> Locate Device Position by Cell ID and Signal” menüsüne gidilir.
Bu menüde lokasyon servisinin ne olacağı ve hangi Peplink cihazları için bu servisin kullanılacağı seçilecektir.
Menüde “Location Service” olarak “UnwiredLabs OpenCellid” seçilir.
“Availability” menüsünden de cihaz seçimi yapılır. Bu özellik sayesinde tüm cihazlar veya sadece belirli cihazlar için aktivasyon yapılabilir.
Bu noktada lokasyon servisinin alınacağı portal üzerinde bir hesap açılmalıdır. Bu amaçla https://opencellid.org adresine gidilir ve hesap açma işlemi tamamlanır.
Bu OpenCellid servisi, herhangi bir noktadan internete bağlı olan bir cihazın bağlı olduğu baz istasyonlarına göre coğrafi konumunu belirlemeyi sağlayan özel API bulunduran bir servistir. O sebeple, kullanılan Peplink cihazında bulunan parametreler bu API servisine girilmeli ve sorgulamalar bu bilgilere göre yapılmalıdır.
Portal üyeliği tamamlandıktan sonra “API Sandbox” menüsüne gidilir. Aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.
Bu menüde bulunan “token” değeri, InControl üzerinde bulunan ve yukarıda açıklanan “Locate Device Position by Cell ID and Signal” menüsündeki “Access Token” kısmına girilecektir.
Bu adımdan sonra portal arayüzüne Peplink cihazının LTE tarafına yönelik bilgilerin girilmesine geçilebilir.
Yine portal üzerindeki “API Sandbox” gidilir. Burada lokasyon verisini almak için farklı yöntemler bulunmaktadır. Bu örnekte LTE ile ilgili ayarlar yapılacaktır.
“Request” kısmından “1 Cell – LTE” seçilir. Bu istek için şablon hazır gelmektedir. Bunun altına gerekli parametreler girilmelidir.
Bu menüdeki mcc ve mnc değerleri olarak servis sağlayıcının bulunduğu ülke kodu olan MCC (Mobile Country Code- Mobil ülke kodu) ve servis sağlayıcıya atanan kod bilgisi olan MNC (Mobile network code – Mobil ağ kodu) bilgileri girilecektir. Bu bilgiler, Türkiye için aşağıdaki tablodan görülebilir.
LAC (Location area code-Konum alan kodu) ve CellID (CID) verileri ise yine InControl üzerinden erişim veya IP adresi üzerinden direkt erişim ile ilgili cihaz üzerinden alınacaktır.
Cihaza erişim sağlandıktan Dashboard ekranına gelinir.
Bu ekranda ilgili LTE modülün karşısındaki “Details” menüsüne erişilince aşağıdaki menü açılacaktır.
“Engineering Data” seçeneğinin karşısındaki “here” kısmına tıklanarak alt detaylar görülebilir.
Bu menüdeki LAC ve CellID değerleri yine portaldeki ilgili yere (lac ve cid değerleri olarak) girilecektir.
Eğer cihazlar ManageEngine OpManager veya benzeri SNMP tabanlı bir sistem ile yönetiliyorsa LAC değeri oradan da elde edilebilir.
ManageEngine Network Monitoring
Tüm bu veriler girilip “Submit” tuşuna basıldığında sağdaki harita üzerinde cihazın konumu görülmeye başlanacaktır.
Testlerde elde edilen konum görüntüsü de aşağıda görülmektedir.
Bu yazıda Peplink ürünleri kullanılarak konum servislerinin üçüncü parti servis sağlayıcılardan nasıl elde edilebileceği incelenmiştir.
Peplink ürünleri ile ilgili soru veya sorunlarınızda Vitel uzman ekibi her zaman yanınızda!